• Novinky

            • Pytagoriáda

            • 13.4. 2021 sa na našej kole konalo online okresné kolo Pytagoriády. Zúčastnili sa ho dvaja žiaci. Samko Cetenyi z 3. ročníka a Natália Vaňová, ktorá je žiačkou 4. ročníka.

            • Hviezdoslavov Kubín

            • Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese a vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa. 14. apríla sa táto súťaž uskutočnila aj na našej škole, v rámci ktorej vystúpili so svojimi prednesmi poézie a prózy žiaci 3. a 4. ročníka. Porota pozostávajúca z pani učiteliek pozorne počúvala a hodnotila. Súťažiaci mali aj pozorné obecenstvo, pozostávajúce zo žiakov 1. ročníka, ktoré veru potleskom nešetrilo.

            • Deň Zeme

            • Deň Zeme, ktorý je každoročne celosvetovo vyhlásený na 22. apríl oslávila aj naša škola. V rámci tohto dňa sme na hodinách výtvarnej výchovy maľovali obrázky k tejto téme. Tiež sme si skrášlili naše okolie školy vysadením kvietkov. Riešili sme zaujímavé kvízy, prostredníctvom ktorých sme si zopakovali vedomosti o našej planéte a na záver sme si zahrali hru, v ktorej sme museli preukázať vedomosti o recyklovaní a triedení odpadu.

            • Veselé kamene

            • V školskom klube je nám veselo a príjemne. Tento školský rok, ktorý nám priniesol mnohé obmedzenia sme si aj my, deti navštevujúce ŠKD, snažili spríjemniť rôznymi aktivitkami. Jednou z nich bola aj hra Veselé kamene, ktorá „dorazila“ aj do Lefantoviec. Podstatou tejto hry je namaľovať kamienky, ktoré si môžete nechať, alebo vyslať ďalej do sveta. My sme namaľovali a vyslali na rôzne miesta v našej obci. Ak si budete svoje okolie pozorne všímať, možno sa vám podarí niektoré nájsť.

            • Svetový deň vody

            • Svetový deň vody si každoročne celý svet pripomenie 22. marca. Tento deň je oslavou úcty a pokory k vode. Podľa posledných údajov OSN vyše 2 miliardy ľudí na svete nemá prístup k zdravotne bezpečnej vode. My sme mali  tento deň  tematicky zameraný, v rámci ktorého sme realizovali viaceré aktivity-vychádzku k studničke, na vyučovaní sme vytvorili plagát s kolobehom vody v prírode, vymýšľali sme rýmovačky, hádanky, doplňovačky o vode. Sme radi, že nepatríme k tým obyvateľom našej planéty, ktorí nemajú prístup k zdravotne bezpečnej vode.

            • Oznam:

            • Vážení rodičia v dňoch 1.4. 2021- 6.4. 2021 sú veľkonočné prázdniny. Žiaci nastúpia do školy 7.4. 2021. Je potrebné, aby odovzdali čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti, nie staršie ako 7 dní, pretože školstvo sa riadi celoštátnym covid automatom, kde Slovensko je stále čierne. Akékoľvek zmeny zverejníme ihneď po usmerneniach MŠ. Prajeme Vám pekné veľkonočné sviatky prežité v kruhu svojich najbližších.

                                                                 Mgr. Janka Jankulová, riaditeľka

            • OZNAM:

            • Vážení rodičia, dňa 8 4. 2021 v čase od 14.00 h. do 16. 00 h. sa uskutoční na našej škole zápis do 1.ročníka.

              Ak chcete prihlásiť svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v školskom roku 2021/2022 do 1. ročníka  v našej  základnej škole. prečítajte si nasledujúce pokyny:

              1. Naša škola Vám  zašle  Prihlášku na plnenie povinnej školskej dochádzky a Vyhlásenie zák. zástupcu dieťaťa do MŠ Horné a Dolné Lefantovce alebo si ju môže rodič vytlačiť z web stránky OcÚ Horné Lefantovce.
              2. Zápis bude prebiehať pri hlavnom vchode do budovy školy.
              3. Jeden z rodičov bez prítomnosti dieťaťa prinesie už spomenutú vyplnenú prihlášku a vyhlásenie ZZ.  Na prihláške je nevyhnutné mať podpisy oboch zákonných zástupcov.
              4. S prihláškou prinesiete kvôli overeniu správnosti údajov na prihláške občiansky preukaz a kópiu rodného listu (prípadne vieme originál skopírovať).
              5. Z dôvodu plynulého priebehu zápisu a minimalizovania stretávania sa väčších skupín ľudí žiadame zákonných zástupcov, aby kontaktovali riaditeľstvo školy kvôli  dohodnutiu približného času na zápis.

                        Kontakty: 0904 680 240 (telefonicky alebo SMS), príp. E- mail:

              skolalefantovce@post.sk

              Dôležitá zmena od tohto školského roku:

              Ak je pravdepodobné, že dieťa, ktoré dosiahne šesť rokov veku do 31.8.2021 (vrátane), nedosiahne školskú spôsobilosť, odporúčame obrátiť sa na riaditeľku MŠ, v ktorej kompetencii je povoliť predĺženie predprimárneho vzdelávania dieťaťa. Aj v takom prípade je však nutné zápis v základnej škole absolvovať a informovať základnú školu o skutočnosti, že dieťa bude mať predĺžené predprimárne vzdelávanie. O pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v MŠ rozhodne riaditeľ MŠ. Riaditeľ ZŠ už rozhodnutie o odklade nevydáva!

              Ďalšie informácie k zápisu detí budeme priebežne aktualizovať podľa epidemiologickej situácie na tomto mieste.

            • Oznam:

            • Návrat do škôl od 8.3. 2021

               

              Organizácia výchovno-vzdelávacieho procesu od 8. 3. 2021

               

              Na základe Rozhodnutia MŠVVaŠ SR č. 2021/10079:2-A1810 zo dňa 2. 3. 2021 bude  výchovno - vzdelávací proces v Základnej škole, Farská ulica 20, Horné Lefantovce prebiehať nasledovne:

               

              • prezenčne prednostne pre deti zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce alebo pre žiakov, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu, alebo na základe rozhodnutia riaditeľa školy s prihliadnutím na vlastné  kapacitné a personálne možnosti a podľa epidemiologickej situácie v regióne;
              •  negatívny test jedného zo zákonných zástupcov nie starší ako 7 kalendárnych dní

              (alebo podľa aktuálnych pravidiel COVID AUTOMATU), prípadne potvrdenie o výnimke, /odovzdanie   v pondelok ráno pri nástupe/;

              • žiak prvého stupňa sa netestuje / aj keď presiahol vek 10 rokov;
              • čestné vyhlásenie zákonného zástupcu č. 11c – vypisujú zákonní zástupcovia žiakov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce , ostatní 11a(  bolo zaslané na mail rodičom)
              • ranný filter – meranie teploty pred vstupom do školy;
              • zamestnanci - rúško v interiéri aj exteriéri, od 15. 3 .2021 respirátor FFP2;
              • ŠKD je v prevádzke  v obvyklom čase.;
              • žiaci budú mať rúško počas celého dňa, dezinfekcia priestorov bude denne minimálne štyrikrát;
              •  rodičia nemôžu  vstupovať do budovy školy;
              • obedy budú zabezpečené v školskej jedálni;
              • do budovy školy majú prísny zákaz vstupu všetky nepovolané osoby;
              •  zamestnanci  a žiaci sú povinní používať rúška vo všetkých vnútorných aj vonkajších priestoroch školy, pri vstupe do školy musia všetci použiť dezinfekciu rúk, takisto  aj po použití toaliet;
              • nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) ako aj inej infekčnej choroby, nesmie vstúpiť do priestorov školy;
              • v prípade, ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak:

              a) zákonný zástupca bezodkladne ospravedlní neprítomnosť žiaka triednemu učiteľovi a škola následne eviduje neprítomnosť žiaka ako ospravedlnenú absenciu; 

              b) zákonný zástupca žiaka je povinný zabezpečiť kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh . Ak tak neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,

              • ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu b, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka;
              • od oficiálneho otvorenia školy, čiže odo dňa 8. 3. 2021 zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR“.
            • Oznam:

            • Vážení rodičia,

              na základe Uznesenia Bezpečnostnej rady okresu Nitra zo dňa 06.02.2021, zaradenia okresu Ntra podľa platného Covid automatu do čiernej zóny a so súhlasom zriaďovateľa, pokračuje vyučovanie od 15.02.2021 - 19.02.2021 dištančnou formou.

            • Oznam:

            • Vážení rodičia,

              vyučovanie v týždni od 8.2.2021-12.2.2021 v ZŠ Horné Lefantovce, bude prebiehať dištančnou formou, vzhľadom k tomu, že RÚVZ Nitra a Bezpečnostný výbor okresu Nitra odporučil svojim uznesením neobnoviť zriaďovateľom prevádzku škôl a školských zariadení na území okresu Nitra.

            • Rozhodnutie

            • Branislav Gröhling

              minister

               

                                                                                                                                 Bratislava 5. januára 2021

                                                                                                                                 Číslo: 2021/9418:1-A1810

               

              ROZHODNUTIE

               

              Minister školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhoduje takto:

               

              S účinnosťou  od   11.   januára   2021   mimoriadne   prerušuje   školské   vyučovanie   v školách  a prevádzku školských zariadení okrem

               

              • materských škôl a špeciálnych materských škôl pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov, ktorým povaha práce neumožňuje vykonávať ju z domácnosti, ak tak prevádzkové podmienky umožňujú a rozhodne tak zriaďovateľ;

              riaditelia škôl, v ktorých sa mimoriadne prerušuje školské vyučovanie v školách, zabezpečia pre deti, žiakov a poslucháčov dištančné vzdelávanie,

               

              • školských klubov detí pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov, ktorým povaha práce neumožňuje vykonávať ju z domácnosti, ak tak prevádzkové podmienky umožňujú a rozhodne tak zriaďovateľ,
              • školských internátov pre deti materských škôl podľa písmena a),
              • zariadení školského stravovania pre deti materských škôl podľa písmena a),
              • špeciálnych výchovných zariadení.

              Zrušuje sa

               

              1. rozhodnutie č. 2020/17949:1-A1810 z 23. októbra 2020 v znení rozhodnutia č. 2020/18259:1-A1810 z 2. novembra 2020 a rozhodnutia č. 2020/18259:2-A1810 z 12. novembra 2020 a
              2. rozhodnutie č. 2020/18259:3-A1810 zo 4. decembra 2020 v znení rozhodnutia č. 2020/18259:4-A1810 z 11. decembra 2020,

                    3. bod 4 rozhodnutia č. 2020/15801:1-A1800 z 11. decembra 2020.

               

              Odôvodnenie:

              Minister školstva, vedy, výskumu a športu rozhodnutím č. 2020/17949:1-A1810 z 23. októbra 2020 mimoriadne prerušil školské vyučovanie v základných školách pre žiakov v piatom až deviatom ročníku, stredných školách, základných umeleckých školách a jazykových školách od 26. októbra 2020 do odvolania.

               

              Rozhodnutiami č. 2020/18259:1-A1810 z 2. novembra 2020 a č. 2020/18259:2-A1810 z 12. novembra 2020 v nadväznosti na epidemiologickú situáciu došlo k postupnému obnovovaniu školského vyučovania v školách a prevádzky dotknutých školských zariadení.

               

              V nadväznosti na uznesenie vlády Slovenskej republiky č. 760 zo 4. decembra 2020 a vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva  Slovenskej  republiky  č.  32/2020  V.  v.  a  na  pilotné  testovanie  došlo  k ďalšiemu kroku pri obnove školského vyučovania v školách rozhodnutím č. 2020/18259:3-A1810 zo 4. decembra 2020.

               

              Toto rozhodnutie reaguje na vývoj epidemiologickej situácie v priebehu decembra 2020 a od začiatku roka 2021.

               

              Rozhodnutie č. 2020/15801:1-A1800 z 28. augusta 2020 ostáva týmto rozhodnutím nedotknuté.

               

               

              Branislav Gröhling

                                                                     minister školstva, vedy, výskumu a športu

            • Rozhodnutie

            • Minister školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 písm. c) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhoduje takto:

               

              1. Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2020/2021 uskutočnia vo všetkých základných školách a stredných školách v termíne od 21. decembra 2020 do 8. januára 2021.

               

              1. V materských školách sa v termíne od 21. decembra 2020 do 8. januára 2021 prerušuje prevádzka, ak tak rozhodne zriaďovateľ podľa jeho možností a podmienok.

               

              1. Polročné prázdniny v termíne 1. februára 2021 sa neuskutočnia. Školské vyučovanie v druhom polroku školského roka sa začína 1. februára 2021 (pondelok).

               

              1. Mení rozhodnutie č. 2020/18259:3-A1810 takto:

               

              slová „č. 32/2020“ sa v celom texte rozhodnutia nahrádzajú slovami „č. 39/2020“.

               

               

              Na výchovu a vzdelávanie v školách a školských zariadeniach sa primerane vzťahujú ustanovenia príslušných právnych predpisov a rozhodnutí, ak toto rozhodnutie neustanovuje inak.

               

              Odôvodnenie:

               

              Termíny školských prázdnin rozhodujúce pre organizáciu školského roka sa určujú vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie.

               

               

               

               

              Branislav Gröhling

              minister školstva, vedy, výskumu a športu

            • Hodnotenie žiakov

            • Na základe Usmernenia k priebežnému hodnoteniu a celkovému hodnoteniu žiakov základných škôl v školskom roku 2020/2021 počas mimoriadnej situácie a núdzového stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19 a záverov z pedagogickej rady ZŠ Horné Lefantovce bude hodnotenie žiakov nasledovné:

              1.ročník- slovné hodnotenie

              2.-4. ročník  výchovy: HUV, NBV,TEV-absolvoval, ostatné predmety známkou

            • Školské mlieko

            • V detstve sa vytvára základňa, z ktorej organizmus čerpá po celý život, a preto je zdravá a pestrá strava dôležitá už od útleho veku. Správna výživa je navyše základom pre lepšiu schopnosť sústrediť sa v škole a dosahovať lepšie výsledky. Aj to bol jeden z dôvodov prečo sme sa zapojili do projektu Školské mlieko.

              Cieľom mliečneho programu je podporovať zdravé stravovacie návyky u detí a zatraktívniť konzumáciu mliečnych výrobkov. Pretože mlieko je plné látok, ktoré sú dôležité pre vývoj organizmu každého školáka.

            • Usmernenie k postupu materských škôl a základných škôl v čase platnosti Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 678 z 22. októbra 2020

              • Zákonný zástupca žiaka, ktoré navštevuje základnú školu predloží po celoplošnom testovaní pri prvom nástupe dieťaťa do základnej školy Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti.
              • Tlačivo upravené v zmysle Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 678 z 22. októbra 2020 zverejní ministerstvo školstva na svojom webovom sídle. Základná škola nevyžaduje od zákonného zástupcu negatívny výsledok RT -PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID –19.
              • Zamestnanci materských škôl a základných škôl predložia zamestnávateľovi po celoplošnom testovaní pri prvom nástupe do zamestnania v zmysle Zákona č. 124/2006 o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci certifikát o negatívnom výsledku RT -PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID –19.
              • Na žiakov prvého stupňa základnej školy, ktorí majú nad 10 rokov a nevedia sa preukázať negatívnym výsledkom RT -PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID –19, sa nevzťahuje bod A1 ods. 13 a bod A.2 ods. 11 Uznesenia vlády č. 678/2020(teda nemôžu sa zúčastňovať prezenčnej výučby).
              • Pracovno-právne vzťahy v materských školách a v základných školách bude riešiť osobitné usmernenie ministra školstva.
            • „Týždeň zdravej výživy“ - 12.10.2020 – 16.10.2020

            • Dôležitou vecou k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa. Preto sa na našej škole uskutočnil „Týždeň zdravej desiaty“ zameraný na zníženie množstva sladkostí a sladkých nápojov, a zvýšenie množstva ovocia, zeleniny a čistej vody na desiatu. V tomto týždni sa žiaci snažili nosiť zdravé desiaty, či už to boli zdravé chlebíky, zdravé tyčinky, jogurty, tiež zdravé čaje, mlieko a najmä čistú vodu, ktorá je najzdravšia.
              Zdravé desiaty dodržali nosiť všetci naši žiaci a preto víťazmi boli všetci a získali zdravé celozrnné tyčinky a dobre si na nich pochutili.
              Tiež sme si urobili malú výstavku ovocia a zeleniny, ktorú potom žiaci spolu skonzumovali.