• Novinky

            • Vyhodnotenie zberu papiera

            • Je nám jasné, že recyklačný cyklus je ekologicky a ekonomicky výhodný. Šetrí nielen energiu ale  znižuje aj ekologickú záťaž prostredia. Zberový papier je významnou surovinou napríklad pri výrobe hygienických, baliacich a obalových papierov. Naši žiaci ho každoročne nazbierajú niekoľko veľkoobjemových kontajnerov.

              Viete, že tona nazbieraného a spracovaného papierového odpadu zachráni 2,5 m3 drevnej hmoty?

              Vynález papiera patrí Číňanom, ktorí použili na jeho výrobu hodvábne a ľanové handry. Stalo sa tak v 2. storočí n. l. Cez arabské krajiny sa výroba papiera dostala do juhozápadnej Európy. V roku 1844 vynašiel Nemec Fredrich Gottlieb Keller spôsob výroby papiera z drevenej hmoty, ktorú získal obrusovaním dreva.  Výroba papiera na území dnešného Slovenska má bohatú tradíciu. Dodnes sa ako rarita vyrába papier aj ručne veľmi podobnou technológiou ako na začiatku jeho výroby. Používa sa na zvláštne príležitosti, čím sa zdôrazňuje jeho nevšednosť i cena.

              Najúspešnejší zberači z našej školy boli:

              1. miesto Lea Jarošová          II.     327kg

              2. miesto Samuel Cetenyi       IV.   127kg

              3. miesto Samko Tóth             IV.   117kg

            • 31.5.2022 – Svetový deň bez tabaku

            • 31. máj 1987 - tento deň bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou za Svetový deň bez tabaku (World No Tobacco Day).
              Zmyslom 31. mája je zlepšiť informovanie o nepriaznivých zdravotných následkoch fajčenia v mladom veku a podporiť všetky aktivity a chrániť deti a mládež pred aktívnym, ale aj pasívnym fajčením. Tohtoročným heslom dňa bez tabaku je: Tabak - smrteľný v každej podobe.
              Aj na našej škole sme si tento deň pripomenuli zaujímavou prezentáciou, rozobrali sme si škodlivosť fajčenia pre naše zdravie i životné prostredie a naši žiaci vytvorili, na túto zaujímavú a ťažkú tému, krásne výkresy.

            • Matematický Klokan 2022

            • Aj v tomto roku sa na našej škole uskutočnila, dňa 11.4.2022, najväčšia medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl „Matematický Klokan“. Tejto súťaže sa zúčastnilo 12 našich žiakov. So zaujímavými úlohami sa popasovali žiaci 1. ročníka, 2. ročníka a 4. ročníka.

              Úspešnými riešiteľmi sa stali Lukáš Teplánský, žiak 1. ročníkaLea Jarošová, žiačka 2. ročníka. Ostatní žiaci dostali účastnícky diplom. Všetci žiaci dostali aj ceny, ktorým sa veľmi potešili.

              Blahoželáme všetkým a tešíme sa už na ďalší ročník.

            • Farm park „MADONAN“ Bojničky – 26.5.2022

            • Dňa 26.5.2022 sme mali bombastickú, zaujímavú a poučnú exkurziu a výlet do Farm parku „MADONAN“ v obci Bojničky, kde nás čakali zvieratká od výmyslu sveta (kozičky, kravičky, lamy, sliepočky, ovečky, kačičky, pávy,...) a kde sme sa o nich veľa naučili (videli sme reálne dojenie kozičky). Tiež sme ich mohli pohladiť, nakŕmiť alebo odfotiť sa s nimi.
              Tiež sme si mohli vyskúšať trenažér na dojenie kravičiek a zabaviť sa na megatrampolínach, tubingovej dráhe, zahrať sa na detskom ihrisku a najmä si vyskúšať unikátnu prírodnú Rambodráhu. To vám bola paráda!
              Z exkurzie sme sa vracali plní nových zážitkov a s úsmevom na perách.