• Novinky

            • Zápis do 1. ročníka v školskom roku 2024/2025

            • Zápis do 1. ročníka v šk. roku 2024/25

              ·  Dátum a čas konania zápisu:    

              3. apríl 2024  (streda)   od  13.30  do  17.00 hod.

              Možnosť individuálneho zápisu (len v prípade závažných dôvodov - ochorenie...) po dohode s učiteľkou, ktorá bude zápis vykonávať .

              Zapisujú sa všetky deti narodené od 1.9.2017 do 31.08.2018 aj deti, ktoré mali v školskom roku 2023/2024 odklad školskej dochádzky.

              https://zsbelehradska.sk/wp-content/uploads/2020/02/z2.jpgAk ste sa rozhodli zapísať svoje dieťa v školskom roku 2024/2025  do 1. ročníka  na našej ZŠ, je potrebné, aby ste vyplnili tlačivo. Prihláška na vzdelávanie v ZŠ na škol. r. 2024/2025, ktorú sme Vám zaslali prostredníctvom materskej školy. V deň zápisu, Vám po predložení rodného listu dieťaťa a OP rodičov   skontrolujeme údaje na Prihláške na vzdelávanie v ZŠ v škol. roku 2024/2025. Zápisu sa zúčastní dieťa a obaja rodičia. V prípade, že sa jeden z rodičov nebude môcť zápisu zúčastniť, je potrebné, aby rodič , ktorý sa zápisu nezúčastní splnomocnil rodiča, ktorý sa zápisu s dieťaťom zúčastní. (Tlačivo si môžete vyzdvihnúť v MŠ Horné Lefantovce.)*

              Ak je pravdepodobné, že dieťa, ktoré dosiahne šesť rokov veku do 31. 08. 2024 (vrátane), nedosiahne školskú spôsobilosť,  riaditeľ základnej školy odporučí zákonnému zástupcovi, aby požiadal riaditeľa príslušnej materskej školy buď o prijatie dieťaťa do materskej školy, ak dieťa nenavštevovalo materskú školu, resp. o pokračovanie vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu. Ak riaditeľ príslušnej materskej školy rozhodne o pokračovaní vzdelávania v materskej škole, zákonný zástupca oznámi túto skutočnosť základnej škole, do ktorej zapísal svoje dieťa.

              Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku a to vždy po vyjadrení príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a všeobecného lekára pre deti a dorast a predložení dokladu o získaní predprimárneho vzdelania. 

              O prijatí dieťaťa na základné vzdelávanie rozhodne riaditeľ školy do 15. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.

              V prípade prezenčného zápisu podľa zákona musia prísť s dieťaťom obaja zákonní zástupcovia.*

              Doklady potrebné k zápisu:

              • občiansky preukaz, resp. iný doklad o trvalom pobyte
              • rodný list dieťaťa
              • splnomocnenie  – ak jeden zo zákonných zástupcov sa z vážnych dôvodov nemôže dostaviť, tlačivo  splnomocnenia si môžete vyzdvihnúť v MŠ HORNÉ LEFANTOVCE

               

              Prečo práve ZŠ Farská ulica 20, Horné Lefantovce?

              • kvalifikovaný a obetavý personál
              • individuálny prístup pri nízkom počte žiakov v ročníku
              • Anglický jazyk od 1.ročníka
              • Vyučovanie prírodovedných a výchovných predmetov metódou CLIL
              • Školský klub detí
              • elokované pracovisko SZUŠ H. Madariovej
              • pestrá krúžková činnosť
              • pekne upravené triedy s didaktickou technikou
              • novozrekonštruovaná, priestranná telocvičňa
              • priestranná školská jedáleň s chutnou stravou
              • rozvíjanie talentu žiakov v  kultúrnej a športovej oblasti
              • domáce projekty
              • vedomostné súťaže
              • škola v prírode, školské výlety
              • domáce  exkurzie
              • karneval
              • Deň zdravej výživy
              • tvorivé dielne v ŠKD
              • Noc v škole
              • tradície a folklór
              • kultúrne podujatia,  výstavy
              • besedy, protidrogová prevencia, prevencia kriminality, environmentálne aktivity, dopravné ihrisko
              • zapojenie v projektoch- Školské mlieko a Školské ovocie
            • Deň otvorených dverí

            •                                                                 DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

              Vážení rodičia a priatelia školy,

              riaditeľstvo školy Vás srdečne pozýva

               na DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ,

              ktorý sa bude konať dňa 20. marca 2024

              od 7.50-10.30 hod.

              Príďte sa pozrieť, ako pracujú Vaše deti – naši žiaci na vyučovaní t. j. podľa rozvrhu hodín.

              1.vyuč. hod. - SJL 2.+3. roč.

              2.vyuč. hod – MAT  1. a 4. roč,

              3.vyuč.hod. – TŠV  1.+ 2. roč.

              Pozývame tiež rodičov detí, ktoré navštevujú materskú školu, najmä rodičov budúcich prvákov. Navštívte nás a pozrite si prácu žiakov, chod školy a ponuku aktivít, ktoré pre žiakov robíme.

               

              Radi Vás privítame!

            • Karneval

            • Karneval je tanečná ľudová zábava, pre ktorú je typické používanie masiek a rôznych kostýmov. Tradične sa koná v období pred Veľkým pôstom ako rozlúčka s mäsom a oslavami, jeho dĺžka sa môže v rôznych regiónoch líšiť. Na Slovensku sú obdobou karnevalového obdobia fašiangy.
              Na Slovensku sa fašiangy konajú od Troch kráľov do polnoci pred (Škaredou) Popolcovou stredou. O polnoci na konci fašiangov sa koná symbolický obrad pochovávania basy, lebo spolu s pôstom sa stišuje aj hudba. V piatok 9. februára 2024 sa aj na našej škole uskutočnil dlho očakávaný, kúzelný a neodolateľný
              karneval. Deti sa prezliekli do krásnych a nápaditých masiek a začalo sa predstavovanie a zábava masiek. Masky si dobre zatancovali a s úsmevom sa okukovali navzájom, pretože...

              ... tri najkrajšie a najoriginálnejšie masky vybrala detská porota a učiteľská porota vybrala tiež tri najoriginálnejšie masky, ktoré boli odmenené peknými cenami. Počas celého karnevalu panovala výborná nálada. Zábava plná hudby a výbornej nálady ubehla veľmi rýchlo a my sa už teraz tešíme na ten ďalší, možno ešte originálnejší karneval.

            • Hudobný koncert Viktora

            • Dňa 24.1.2024 nás na našej škole navštívil hudobník Viktor Guľváš, ktorý koncertuje pre deti, ale aj pre dospelých. Na koncertoch hrá len svoje pôvodné skladby a koncerty majú vzdelávací charakter. Zaspievali sme si spolu s ním piesne ako Farby, Šašo, Afrika, Cvičenie, To sme my, Pavúk, Blcha,...a tiež sme si zatancovali a zaspievali. Bolo nám super a preto ďakujeme Viktorovi za perfektný koncert!

            • Medzinárodný týždeň vzdelávania

            • Medzinárodný týždeň vzdelávania sa na našej škole uskutočnil v dňoch od 13.11.2023 do 17.11.2023.
              Žiaci 1. ročníka v rámci „Medzinárodného týždňa vzdelávania“, na hodine slovenského jazyka a literatúry si zhotovili dvoch panáčikov, slečnu Slabiku a džentlmena Dĺžňa a zahrali sa na slabikovanie formou rôznych hier. Žiaci 2. ročníka na hodine anglického jazyka a CLILu si ho pripomenuli formou rôznych didaktických hier a piesní, kde im pomohla interaktívna tabuľa a na počítačoch v programe ART nakreslili zaujímavé obrázky na tému číslovky. 

            • Európsky týždeň boja proti drogám

            • 20.11.2023-24.11.2023 – Európsky týždeň boja proti drogám
              Európsky týždeň boja proti drogám si pripomíname každoročne tretí novembrový týždeň. V roku 2023 bude tento týždeň prebiehať od 20. do 24. novembra. Jeho cieľom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšiť povedomie o legálnych a nelegálnych drogách.

              Závislosť je podľa Slovníka pojmov Svetovej zdravotníckej organizácie definovaná ako opakované užívanie psychoaktívnej látky alebo látok v rozsahu, v akom je užívateľ periodicky alebo chronicky intoxikovaný, má nutkanie užiť látku (alebo látky), má veľké ťažkosti s dobrovoľným vysadením alebo zmenou užívania látky a prejavuje odhodlanie získať psychoaktívne látky takmer akýmikoľvek prostriedkami (Lexicon of alcohol and drug terms, WHO, 1994). Riziko vzniku závislosti ovplyvňuje kombinácia faktorov. Užívaniu návykových látok a závislosti sa však dá predchádzať a vzdelávanie a osveta sú kľúčovými prvkami  v prevencii. Preto aj v tomto roku budú regionálne úrady verejného zdravotníctva pri príležitostí Európskeho týždňa boja proti drogám realizovať edukačné a informačno-propagačné aktivity pre deti, mládež aj dospelých. 

              Národné dokumenty zamerané na problematiku návykových látok
              Národná protidrogová stratégia
              Národná protidrogová stratégia Slovenskej republiky na obdobie rokov 2021-2025 s výhľadom do roku 2030 bola schválená v roku 2021. Nadväzuje na Národnú protidrogovú stratégiu Slovenskej republiky na obdobie rokov 2013-2020. Cieľom stratégie je chrániť a zvyšovať blaho spoločnosti a jednotlivcov, chrániť verejné zdravie, poskytovať vysoký stupeň bezpečnosti pre širokú verejnosť a zabezpečiť multidisciplinárny, integrovaný, vyvážený a faktami podložený prístup k drogovej problematike. Kľúčovým zdrojom pre tvorbu stratégie bola Protidrogová stratégia Európskej únie na obdobie rokov 2021-2025, Protidrogový program a akčný plán Európskej únie na boj proti drogám na roky 2021-2025 a Stratégia Európskej únie pre bezpečnostnú úniu (na roky 2020-2024).
              Národný akčný plán pre problémy s alkoholom
              V roku 2022 bol vládou Slovenskej republiky schválený Národný akčný plán pre problémy s alkoholom na roky 2021-2030. Akčný plán vychádza z Globálnej stratégie znižovania škodlivých účinkov alkoholu a Národného akčného plánu pre problémy s alkoholom na roky 2013-2020. Cieľom akčného plánu je zvýšiť zdravotné uvedomenie a zdravotnú gramotnosť o rozsahu a povahe zdravotných, sociálnych a ekonomických účinkov škodlivého užívania alkoholu, ako aj redukovať negatívne dopady pitia alkoholu na rôzne cieľové skupiny, presadzovaním dôsledného dodržiavania regulačných opatrení zo strany štátu.
              Národný akčný plán na kontrolu tabaku a súvisiacich výrobkov
              Národný akčný plán na kontrolu tabaku a súvisiacich výrobkov pre roky 2023-2030 bol schválený v roku 2022. Hlavným cieľom akčného plánu je zavedenie komplexu opatrení zameraných na zníženie dopytu po výrobkoch určených na fajčenie, ako aj súvisiacich a novovznikajúcich produktoch. Ďalším cieľom je zvyšovanie informovanosti verejnosti o rizikách spojených s ich užívaním. Akčný plán vychádza z Národného programu na kontrolu tabaku, ktorý prijala vláda SR uznesením č. 398 z 2. mája 2007, z Národného akčného plánu na kontrolu tabaku na obdobie rokov 2009-2010, z Národného akčného plánu na kontrolu tabaku na roky 2012-2014 a v zmysle odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie. 

              Národná protidrogová stratégia Slovenskej republiky na obdobie rokov 2021-2025 s výhľadom do roku 2030: https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/26538/1  
              Národný akčný plán pre problémy s alkoholom na roky 2021-2030: https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/26770/1 
              Národný akčný plán na kontrolu tabaku a súvisiacich výrobkov pre roky 2023-2030: https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/27880/1  
              World Health Organization, 1994. Lexicon of alcohol and drug terms. Geneva: World Health Organization, 1994. Dostupné na: https://www.who.int/publications/i/item/9241544686 . ISBN 92 4 154468 6. 
              Aj žiaci našej školy si pripomenuli Európsky týždeň boja proti drogám nasledujúcimi aktivitami:

              Dátum                       Náplň

              20.11.2023               TŠV – „Zober loptu, nie drogu“ – športové hry

                                               INF - plagáty s protidrogovou tematikou

              21.11.2023               CLIL - plagáty s protidrogovou tematikou

                                               TŠV - „Šport je moja závislosť“ – turnaj v stolnom tenise

              22.11.2023               VYV, PRV – plagáty s protidrogovou tematikou

              23.11.2023               SJL – rýmujeme a kreslením dotvárame

              24.11.2023               VYV– plagáty s protidrogovou tematikou

            • Stolnotenisový turnaj

            • Turnaj v stolnom tenise v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám

              Dňa 21.11.2023 sa na našej škole uskutočnil veľmi zaujímavý turnaj v stolnom tenise, ktorý bol  plný dynamiky, pohybu a kde všetci žiaci podali veľmi dobré výkony. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách a to: žiaci 1. a 2. ročníka ZŠ a žiaci 3. a 4. ročníka ZŠ.
              Tu sú celkové výsledky:

              Kategória: Žiaci 1. a 2. ročníka ZŠ:

              1. miesto - Klára Jánošíková – 1. ročník
              2. miesto – Matúš Macho – 2. ročník
              3. miesto – Tomáš Fačkovec – 1. ročník

              Kategória: Žiaci 3. a 4. ročníka ZŠ:
              1. miesto – Dávid Cetenyi – 4. ročník
              2. miesto – Adam Daniš – 4. ročník
              3. miesto – Michaela Vaňová – 4. ročník
              Víťazom blahoželáme a ostatným žiakom ďakujeme za účasť. 
               

            • „Týždeň zdravej výživy“ - 16.10.2023 – 20.10.2023

            • Dôležitou vecou k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa. Preto sa na našej škole uskutočnil „Týždeň zdravej desiaty“ a to od 16.10.2023 do 20.10.2023, zameraný na zníženie množstva sladkostí a sladkých nápojov, a zvýšenie množstva ovocia, zeleniny a čistej vody na desiatu. V tomto týždni sa žiaci snažili nosiť zdravé desiaty, či už to boli zdravé chlebíky, zdravé tyčinky, jogurty, tiež zdravé čaje, mlieko a najmä čistú vodu, ktorá je najzdravšia.
              Tí žiaci, ktorí dodržali nosiť a konzumovať zdravé desiaty sa stali víťazmi, začo získali zdravé celozrnné tyčinky a dobre si na nich pochutili.
               

            • Beseda s policajtkou

            • policajtka

              Dňa 23. októbra 2023 nás v rámci prevencie patologických javov navštívila príslušníčka policajného zboru. Žiakom našej ZŠ porozprávala mnoho užitočných informácií o šikanovaní, kyberšikanovaní, venovala sa zaujímavým témam z dopravnej výchovy, ktoré sa najviac týkali žiakov a to ako jazdíme bezpečne na bicykli, prečo treba dodržiavať dopravné značky a značenia, prečo musíme poznať pravidlá cestnej premávky, tiež sa venovala téme, ktorá sa týkala dôležitej práce polície. Odpovedala na otázky, ktoré jej žiaci kládli. Veríme, že táto beseda bola pre našich žiakov zaujímavá a poučná.

            • Šarkaniáda

            • //cloud-9.edupage.org/cloud?z%3AAlYAySL27sLQGpOkl8SN5v18PnqBoQ1rApRhV%2FdmHZN5pj8Kzx6p%2FMRRmgUIkXtT

              Šarkaniáda

              Dňa 27.9.2023 sa konala obľúbená šarkaniáda, kde si žiaci, s vetrom opreteky, vyskúšali ako letí ich šarkan, vlastne akí sú vodiči. Niektorým deťom šarkany lietali ostošesť, no a iným deťom sa veľmi nedarilo, ich šarkany nie a nie vzlietnuť.
              Ale hlavne, že bolo veselo, zábava a „nalietalo“ sa veľa kilometrov.   

            • Kontaktná ZOO

            • Kontaktné ZOO v našej škole

              25.9.2023 k nám zavítala kontaktná ZOO, na ktorú boli naši žiaci veľmi zvedaví. Rôzne exotické zvieratá k nám priniesla farma Madagaskar, ktorá tieto exotické zvieratá chová, stará sa o ne, tiež predáva. Žiaci si tiež mohli vypočuť o zvieratkách zaujímavé informácie a dotknúť sa ich svojimi rukami: či to už boli mnohonôžky, šváby, škorpión, agama bradatá, korytnačky uhoľné, leguán červený alebo veľhad kráľovský, všetko bolo dovolené.
               

            • Svetový deň mlieka

            • Svetový deň mlieka v školách

              Dňa 28. septembra 2023 sme si pripomenuli Svetový deň mlieka v školách. Cieľom tohto dňa je upozorniť na to, že deti mlieko k správnemu vývinu potrebujú. Zároveň je dôležité poukázať aj na pozitíva distribúcie mlieka a mliečnych výrobkov medzi školákov.
              Svetový deň mlieka v školách zaviedla v roku 2000 Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Lekári a špecialisti na výživu zdôrazňujú, že mlieko obsahuje výživné a stavebné látky nevyhnutné pre stavbu tela a rast v detskom veku.
              Žiaci mali tento deň oblečené biele tričká a pochutnávali si na mliečnej desiate, pozreli si poučnú prezentáciu o mlieku a jeho výrobkoch, film o výrobe a produkcii kravského mlieka, pozreli si tiež film „Na kozej farme“, vypočuli si pieseň o mliečku, vytvorili výtvarné práce o potrebe mlieka a nastalo ochutnávanie jogurtov. Mňam, mňam.
               

            • Európsky deň jazykov

            • Európsky deň jazykov

              Dňa 26. septembra sa už od roku 2001, z iniciatívy Rady Európy, oslavuje Európsky deň jazykov (European Day of Languages). Rok 2001, bol aj Európskym rokom jazykov (European Year of Languages, skrátene EYL).

              Cieľom Európskeho dňa jazykov je podnietiť 800 miliónov Európanov zo 47 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov.

              Aj naša ZŠ sa zapojila do tohto dňa formou rôznych interaktívnych a didaktických hier, informácie o svetových jazykoch sme našli neúrekom na internete, tiež ich zvukovú a písanú formou sme si ukázali a vyskúšali s rôznymi zábavnými piesňovými a hranými videami, pozreli sme si anglické kreslené filmy a na hodine CLIL-u žiaci vytvorili krásne obrazy a maľby zástav, pamiatok svetových a európskych krajín, tiež Slovenska.                                               

            • Hurá do školy!

            •  

              Zahájenie školského roka 2023/2024

              Vážení rodičia,

              slávnostné zahájenie školského roka 2023/2024, bude 4.9. 2023 o 9:30 v priestoroch ZŠ.

               

                                                         Riaditeľka ZŠ

                                                         Mgr. Janka Jankulová